Origami op school

 

Origami een Japanse kunstvorm ook voor op school.

 
Origami is het Japanse woord voor papiervouwkunst. Het woord bestaat uit twee delen ori betekent vouwen en gami staat voor papier.

Puur gezien is origami het vouwen van een vel papier, tot een representatie of interpretatie van een reëel voorwerp zonder te knippen of te plakken.
 
Origami is een beeldende kunstvorm.
 
Net als bij elke kunstvorm dien je eerst de grondbeginselen van de kunstvorm, in dit geval Origami, te leren en vervolgens ontwikkel je jezelf in deze techniek.
Je maakt je de kunstvorm meester. Zodra dat het geval is, heb je een nieuwe kunstvorm gevonden om je in uit te drukken.

Origami (het vouwen van papier) start op school in de kleutergroepen. Daar werken we met een eenvoudig programma van voor- en nadoen. De les duurt 45 - 60 minuten en start met het voorlezen van een prentenboek, het bekijken van een filmpje of een gesprekje over het thema, dat op dat moment gebruikt wordt in de klasse groep.

In groep 3 herhalen we het geleerde in de kleutergroepen en worden er nieuwe grondvormen geïntroduceerd.

In groep 4 starten we met het lezen van origamitekeningen.

Bij origami wordt gebruik gemaakt van een internationaal notatiesysteem met lijnen, pijlen en symbolen en dat is toegankelijker voor een schoolkind, dat al een ander notatiesysteem kent.
In eerste instantie doen we dat aan de hand van de modellen, die de kinderen al leerden in de voorgaande jaren. Of we maken gebruik van Storigami. Het aangeboden verhaal voert de kinderen langs verschillende vouwen, die leiden tot een origamimodel. Het verhaal gebruikt de vouwen om verteld te worden, zodat verhaal en model één geheel vormen.
Weet je het verhaal nog, dan kun je ook het origamimodel weer maken en we gaan na het verhaal kijken hoe dit model wordt neergezet in een origamidiagram.

Wanneer de kinderen vaardiger zijn geworden in het lezen van de origamitekeningen, dan kunnen ze een origamiboek halen uit de bibliotheek of op het internet zoeken naar origamitekeningen (diagrammen) op sites speciaal voor kinderen. Zoals bijvoorbeeld www.en.origami-mobile.com Op deze site vind je origamimodellen in diagrammen en in animatie terug.
In de groepen 5, 6, 7 en 8 gaan we verder met het aanleren van basisvormen en afleidingen daarvan. Een les start met het bespreken van het diagram en het samen vouwen ervan.
Daarna gaat het kind zelfstandig aan het werk en maakt een werkstuk met het aangeboden origamimodel. Hierbij kan als neven opdracht gegeven worden: let op je kleurgebruik, de grootte van de gevouwen modellen, de vlakverdeling etc. Aan het einde van de les wordt het werk besproken.

De kinderen ontvangen een cursusboek na de lessenserie, dat speciaal voor hen is ontwikkeld. We maken namelijk het boek zelf m.b.v. een tekenprogramma, zodat we maatwerk kunnen leveren.

De lessenserie kan gebruikt worden bij o.a. het onderwijs leerkansen profiel of bij naschoolse activiteiten.