Origami     een Japanse kunstvorm

 

Origami is het Japanse woord voor papiervouwkunst.Het woord bestaat uit twee delen ori betekent vouwen en gami staat voor papier.

 

Puur gezien is origami het vouwen van één vierkant vel papier, wit aan één kant en gekleurd aan de andere kant, tot een representatie of  interpretatie van een reêel voorwerp zonder te knippen of te plakken.

 

Oorspronkelijk komt origami uit China. Daar werd namelijk het papier uitgevonden. Men vouwde er met stroken papier. Deze techniek is in Japan verfijnd en vervolmaakt en omgezet naar het vouwen met vierkante vellen papier.
Eerst was origami alleen toegankelijk voor de bovenlaag van de bevolking, omdat het papier erg kostbaar was destijds. Later werd het fabriceren van papier goedkoper en daarmee bereikbaar voor iedereen.
De eerste origamimodellen refereren aan de natuur, aan gebruiksvoorwerpen of andere voorwerpen uit het dagelijkse leven.
Dit noemen we traditionele modellen, zoals bijvoorbeeld de kikker,  de kraanvogel, de lelie, de lampion en het sanbo (offer)bakje. Deze modellen hadden veelal een religieuze oorsprong, omdat ze stammen uit de periode dat origami werd gebruikt in kloosters en tempels. Van deze modellen is de ontwerper of ontwerpster helaas niet meer te achterhalen.
Langzamerhand zijn er nieuwe modellen (creatieve modellen) bedacht. En zo is er een scala aan ontwerpen ontstaan.
Er is voor elk wat wils of je nu van bloemen, dieren, gebruiksvoorwerpen, elementen vouwen of doosjes maken houdt, alles wat in de realiteit is te zien, kun je ook in origamimodellen terug vinden. De tekeningen (diagrammen) die de ontwerper/ ontwerpster heeft gebruikt om het ontworpen model aan ons over te brengen, dien je eerst te leren lezen.
Er worden namelijk symbolen en tekens in gebruikt, die internationaal zijn afgesproken.
Van deze symbolentaal is Akira Yoshizawa de grondlegger.

Tijdens een origamicursus kun je jedeze symbolentaal eigen maken.

 

Wat maakt Origami nu zo aantrekkelijk?

 

Het is de weg die je aflegt of het proces dat je doorloopt, dat zo'n aantrekkingskracht heeft. Het proces van scheppend bezig zijn.
 • Het avontuur begint met het uitzoeken van een origamimodel dat je aanspreekt. Het is een uitdaging om aan een nieuw model te beginnen.
 • Daar zoek je papier bij uit; er is keuze genoeg van eenvoudig effen papier tot luxueus handgeschept origamipapier.
 • Je bestudeert de te nemen stappen van het model. Daarbij is er altijd wel een zekere spanning, zal het lukken alle stappen succesvol te doorlopen.
 • Dan start je met het vouwen. Sommige stappen zijn eenvoudig, andere kosten meer tijd.
 • Stuit je op een moeilijkere tekening, dan ga je puzzelend te werk. Zo'n tekening verover je stukje bij beetje. Soms helpt het even afstand te nemen en na de pauze blijk je ineens door het probleem heen te vouwen.
 • Zo'n succeservaring helpt natuurlijk enorm.
 • Er gaat een aantrekkingskracht uit van het wetmatig bezig zijn met papier. Iedere vouw die je maakt, steunt nagenoeg altijd op een eerdere vouw of de nieuw te maken vouw wordt aangeduid door middel van referentiepunten in de tekening.
 • Ondertussen vormt zich op wonderbaarlijke wijze  onder je handen een ruimtelijk voorwerp uit één vel papier.
 •  Je bent benieuwd naar het eindproduct. Zal het aan je verwachtingen voldoen, heb je de juiste maat papier gekozen en was de papierkeuze correct of had je in dit geval beter voor een dunnere soort kunnen kiezen.
 • En... dan is het zover, het model is klaar. Je bent tevreden en hebt genoten van het proces.
 • Wanneer je dit model voor de eerste keer vouwde, zal je dat gedaan hebben met oefenpapier, effen aan één kant en gekleurd aan de andere kant omdat je daarin de vouwen het beste ziet.
 • Nu heb je tijdens het proces ervaren,waar de moeilijkheden zaten en daardoor kun je nu heel adequaat een papiersoort en papiermaat kiezen voor je uiteindelijke product.
 • Je start het model opnieuw met het juiste papier. Je geniet van het prachtige gekozen papier, waar je nu mee vouwt, dit gaat een heel bijzondere vlinder worden.
 • Een vlinder zal er van verschillende soorten papier elke keer weer anders uitzien. Was het papier effen, gekleurd of heel luxueus.
 • Nu beslis je of je het hierbij laat, was het genoeg deze uitdaging aan te gaan of wil je dit model verder verwerken? Wil je het nog eens vouwen, maar nu groter of juist kleiner? Ga je het gebruiken voor een kaart of een display of heb je er andere plannen mee.
 • Ook het verwerken is een creatief en voldoeninggevend proces. Welke intentie heb je voor het model? Ga je een mooie kaart maken voor een vriend of wordt het een versiering voor op tafel, hoe ga je het arrangeren, gebruik je er ook echt groen bij? Dit proces doet een beroep op je creativiteit, je oplossingsgerichte denken en je inventiviteit.
 • Je hebt het eindresultaat al voor ogen, nu dien je dat beeld te verwezenlijken.

 

Het eindresultaat schenkt je de voldoening,  van het scheppend bezig zijn en toont je de schoonheid van Origami, de Japanse papiervouwkunst!